Palliation betyder 'mantel' - VALE Designs
Fri frakt för Europa
Fri retur upp till 30 dagar
Få bidrag - vi ansöker kostnadsfritt
Hjälp och FAQ

En av författarna till den nyligen publicerade boken 'De sista stegen mot döden', Soongheei Voigt, säger till VALE Designs att palliation betyder 'mantel' och att tanken är att teamet lägger en skyddande mantel runt patienten och dennes anhöriga medan de är på avdelningen.

Soongheei Voigt fortsätter: 

Vår erfarenhet av palliation är att många tror att när vi talar om palliation så är det det sista steget före döden.
Verkligheten är en annan.
Vi vill sprida Palliation och vi vill att politikerna ska fokusera mycket mer på Palliation. Vi vill att många fler människor ska kunna dra nytta av vår närvaro och att vi som samhälle ska ingripa mycket tidigare med Palliation när människor blir sjuka.

Soongheei Voigt, författare

Idag upplever vi att när sjuka människor i behov av palliativ vård får den hjälp de behöver, till exempel på exempelvis en palliativ vårdavdelning, kan de skrivas ut till sitt eget hem, bättre rustade än när de var inlagda på sjukhus. Både som patient och som vårdare.

Många människor läggs in på sjukhus på grund av smärta, andningssvårigheter eller andra symtom som kan lindras, och om en familjemedlem/make/maka eller barn har varit vårdgivare kan de behöva en paus eftersom det är en utmattande process att befinna sig i.
I dessa situationer kan du få hjälp med avlastning, så att du kanske bättre kan klara av att vara hemma under en period.

Vi har upplevt ett antal personer som inte har velat åka till en palliativ enhet eller ingå i ett palliativt team som kan åka hem till dem själva eftersom de är rädda för att livet är slut.
Tvärtom har vi upplevt att när dessa personer blir kopplade till Palliation antingen i hemmet eller på en avdelning så är de både tacksamma och glada för den hjälp de har fått. De kan nämligen skrivas ut med bättre energi och en känsla av trygghet över att de nu har kontakt med professionella som kan hjälpa dem när det behövs.

 


'De sista stegen mot döden' är skriven utifrån två sjuksköterskors personliga erfarenheter av palliativ vård. Författarna Anne-Mette Hansen och Soongheei Voigt anser att det finns en brist på kunskap om vad man går igenom när man drabbas av en livshotande sjukdom. Både som patient och som vårdare. Begreppet sorg är ett relativt nytt begrepp som har dykt upp bland befolkningen.

 

VALE Designs vill ta tillfället i akt och tacka Soongheei Voigt för att hon delat med sig av sina insikter och erfarenheter. Det är otroligt viktigt att bli erbjuden hjälp i en svår situation, men också en gåva att våga ta emot.

Tina Sørensen