Men hallå - jag har inte ansökt om en ny väg, nya utmaningar eller ett nytt program?

När du får ett allvarligt sjukt barn kastas du som förälder plötsligt in i en verklighet som är obekant, otrygg och på alla sätt förvirrande och kaotisk.

Sorgen över det barn man inte fick, ilskan och frustrationen över att vara den som är speciellt utvald för denna uppgift och känslan på barnets vägnar av att bli lurad på ett värdigt och tillfredsställande liv på lika villkor som alla andra barn, ja, detta är bara några av de känslor som uppstår omedelbart efter att man fått det svåra beskedet från ett medicinskt team: "Du har ett sjukt barn som aldrig kommer att bli friskt".

SPLASH och OUCH. En våt trasa i ansiktet och ett magplask på en gång.

Grunden försvinner under fötterna och tankarna börjar och tar aldrig slut.

- Vad ska vi göra?
- Hur ska vi klara det?
- Vad kommer andra att tänka?
- Kan vi hålla ihop som ett par?
- Kommer vi att förlora vårt barn?
- Tänk om vårt barn överlever oss, vem ska då ta hand om och vårda vårt barn?
- Det måste helt enkelt finnas några läkare någonstans i världen som kan hjälpa till!

Men det finns inget botemedel eller någon medicinsk behandling som kan läka, och det är därför du sakta börjar ditt liv på helt nya villkor.

Du har nu kommit en bra bit på väg med din nya ofrivilliga utbildning:

  • Att vara förälder till ett barn med särskilda behov.
  • Tankar och reaktioner på allvarliga nyheter är naturliga.
  • Vi reagerar alla olika och det är viktigt att vi tillåter varandra att bearbeta sorgen på ett individuellt sätt, så länge det sker med respekt för andra.
  • Vissa människor behöver gråta, andra behöver lugn och ro för att reflektera. Vissa kan behöva skrika högt, vissa kan tänka "vi kan göra det här tillsammans", medan andra kan förlora både mod och humor.

ALLA reaktioner är naturliga och okej!

Skona inte människorna omkring dig - förr eller senare kommer du att upptäcka vem i din krets av vänner och familj som är redo att finnas där för dig i din sorgeprocess, att lyssna, trösta och ta en aktiv del i dina nya livsomständigheter.

Vi på Team VALE är fortfarande "under utbildning" men vill verkligen vara en axel om du behöver en! Låt oss veta om det är något du vill dela med dig av.

Hugo Perdigao
Taggad: Awareness