Modebranschen betraktas ofta som exklusiv och elitistisk och har länge dominerats av stereotypa modeller med en viss kroppsbyggnad, men fler och fler varumärken börjar inse att de har en roll att spela när det gäller att bryta ner barriärer och omfamna mångfald.
Även om det under de senaste åren har funnits en ökande trend av modeller med funktionshinder som går på modevisningar och syns i kampanjer för ledande modemärken, används de fortfarande mest som "marknadsföringstillgångar" och det finns fortfarande mycket arbete att göra för att verkligen göra mode tillgängligt för alla individer.
Modemärkena har ansvaret för att förändra samhällets syn på skönhet och utmana förlegade uppfattningar om funktionshinder - och VALE vill spela en roll i denna förändringsprocess!
Att undanröja hinder
Inkludering har blivit ett modeord i modevärlden, men de flesta företag har fortfarande inte tagit till sig det fullt ut. Genom att visa upp modeller med funktionshinder i sina kollektioner och kampanjer vill VALE däremot göra ett tydligt uttalande om att alla förtjänar att känna sig vackra och inkluderade. Detta bidrar inte bara till att bryta ner sociala stigman kring funktionshinder, utan också till att öka medvetenheten om att kläder bör utformas med både stil och funktion i åtanke, för den fysiskt funktionshindrade gruppen och för alla vårdare och omsorgspersonal som dagligen tar hand om omsorgsdelen.
Att övervinna hinder
Modebranschen blir alltmer inkluderande tack vare adaptiva märken och handikappade modeller som flyttar gränser och inspirerar till förändring inifrån. Deras närvaro på catwalks och i kampanjer sänder ett viktigt budskap:
Alla ska känna sig vackra oavsett kroppsbyggnad och begränsningar.
Med fortsatt stöd från både funktionshindrade modeller och konsumenter kommer VALE att fortsätta att utmana traditionella skönhetsnormer genom att visa hur fashionabelt funktionshinder kan vara - och öppna upp nya möjligheter för alla blivande modeller på vägen!
Vi är stolta över att kunna presentera våra vackra små modeller!
Valter
Valter föddes 2016 och är den enda personen i Danmark med Mabrys syndrom. Hans tillstånd innebär många utmaningar som behandlingsresistent epilepsi, bristande muskeltonus och frekventa infektionssjukdomar. Valter matar och dricker genom sin sond och bär stöd (ortoser) när han sitter upp.
Emma
Emma föddes 2018 med Schinzel-Giedions syndrom, som orsakar epilepsi, ätproblem och kognitiv nedsättning.
Magnus
Magnus föddes för tidigt i augusti 2016 - 11 veckor för tidigt. Detta resulterade i 2 hjärtstillestånd, vilket i dag innebär att Magnus lider av Cerebral pares (spastisk förlamning) i allvarlig grad, epilepsi och är motoriskt efterbliven. Magnus sitter i rullstol och trots sina utmaningar är han en otroligt glad pojke som älskar att vara med sina 4 syskon.
Ziva
Ziva föddes 10 veckor för tidigt och fick först diagnosen cerebral pares när hon var 3 år gammal. Tyvärr glömde hon att andas två gånger under de första dagarna av sitt liv, så läkarna var tvungna att återuppliva henne. Hon kan inte gå utan rullator och är i övrigt bunden till en rullstol.